Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Генерални директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, данас се у Пироту састао са начелницом Пиротског управног округа, Драганом Тончић, председницима општина Димитровград, Бела Паланка и Бабушница и градоначелником Пирота, мр Владаном Васићем. На састанку се, поред осталог, разговарало о актуелној реформи Републичког геодетског завода који се реализује уз подршку Светске банке у оквиру пројекта “Унапређење земљишне администрације у Србији.

Градоначелник Пирота, мр Владан Васић, сматра да је састанак био од изузетног значаја јер су сви учесници на истом задатку. Ако се жели бржи развој градова и државе управљање земљиштем је кључна ствар, а сарадња са Геодетским заводом је више него корисна. Катастар је изузетно напредовао у свом пословању последњих година и много тога је промењено у погледу ефикасности пословања. То се позитивно одразило и на институције, установе и грађане, рекао је Васић, јер може да се добије гро података бесплатно, у дигиталној форми, а управљање земљиштем је од великог значаја и за привреду и физичка лица.

Директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, каже да се кроз реформу катастра, односно земљишне администрације у Србији, очекује реализација неколико битних циљева као што су транспарентност, поузданост и ефикасност. Реформа је у трећој, завршној, фази и почела је у Београду, а касније ће се примењивати у целој Србији. Пирот је направио значајне кораке и на овом пољу, рекао је Драшковић, и очекује да ће Пирот бити један од првих градова који ће понети титулу “Паметан град”. Један од важних података који је саопштио Драшковић јесте да је, захваљујући локалној самоуправи Пирота и Катастра остварена уштеда грађанима од око 117 милиона динара јер нису морали да плате таксу, као раније, а са друге стране уштеђено је и значајно време од преко 120 хиљада сати у односу на стари систем када су лично прибављали документа. Када је реч о тржишту непокретности примећује се благи пораст у Пиротском округу. Пирот се налази на високом 19. месту у Србији према купопродаји кућа и пољопривредног земљишта рекао је, поред осталог, Драшковић.

Пирот и Бабушница су међу најактивнијим општинама и градовима у Србији при коришћењу електронских услуга РГЗ-а у односу на број становника. Једна од карактеристика Пиротског округа, речено је данас, јесте да има мањи број бесправно саграђених објеката од већине округа у Србији.

Пирот је међу првим локалним самоуправама у Србији публиковао инвестициону локацију на дигиталној платформи у оквиру пројекта “Унапређење пословне климе у Србији”, који РГЗ реализује у сарадњи са Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу и Шведском агенцијом за картографију, катастар и регистрацију.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine