Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Град Пирот расписао је Конкурс за власнике регистрованих, категорисаних сеоских домаћинстава. У оквиру овог конкурса власници сеоских домаћинстава могу да добију субвенције за унапређење туристичког домаћинства. На конкурс могу да се пријаве и физичка и правна лица, а онима чији пројекти буду подржани биће рефундирано 50% инвестиције. 

Поводом објављивања конкурса данас је одржана конференција за медије на којој су се обратили градоначелник Владан Васић, заменик градоначелника Милош Цолић и директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков.

Градоначелник Владан Васић каже да је интересовање велико и позвао људе да се пријаве и да своје туристичке потенцијале на Старој планини и сеоска домаћинства унапреде. Овим ће, очекује Васић, побољшати туристичке капацитете, повећати њихову категоризацију и побољшати туристичку понуду Пирота.

О детаљи конкурса овом приликом говорио је заменик градоначелника Милош Цолић. Према његовим речима, након великих инвестиција са Владом Србије, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, у руралним подручјима је уложено око 21 милион евра у локалне путеве, а сада поспешују квалитет и кванитет туристичке понуде на територији града Пирота.

Најмањи пројекат који ће Град Пирот подржати је 50.000 динара, испод тога не, истиче Цолић и додаје да лице које добије подстицаје треба да све реализује од својих пара, а Градска управа ће на крају рефундирати до 50%, што ће уговором бити дефинисано.

Братислав Златков, директор Туристичке организације Пирот, рекао је овом приликом да је цела територија града Пирота 2019. године добила категорију туристичког места - категорију 3, а са тим у вези мењао се и Закон о угоститељству и туризму. Тако да они који су били у систему сеоских домаћинства сада послују посебно, нагласио је Златков. Када је реч о смештајним капацитетима, каже Златков, Пирот има нешто мање од 1000 лежајева, а око 200 је у околини града.

Директор Туристичке организације сматра да има доста објеката који могу да се ставе у функцију развоја туризма. Интересовање је велико, а Златков очекује да када ова програмска мера заживи, Град издвоји већа средства за ове намене.

У конкурсу се, поред осталог, наводи да добијањем решења о категоризацији Градске управе, потребно је најмање три године бавити се овим послом.

Конкурсна документација биће објављена на сајту Града Пирота и Туристичке организације Пирот.

 

Извор: ПлусОнлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine