Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На данашњи дан, 28. децембра 1877. године, Пирот је ослобођен од Турака. Овај датум Пирот обележава као Дан града. Тим поводом, према традицији, у знак сећања на пале борце за ослобођење данас су представници локалне самоуправе, начелница Пиротског округа, Драгана Тончић, представници борачких организација и појединих политичких странака положили цвеће на споменик борцима на Тргу Републике у Тијабари.

Члан Градског већа, Сретен Савов, поздравио је присутне и у име града честитао свим грађанима Пирота данашњи дан. Он је истакао да Дан града Пирота, као и други датуми који су важни за ослобођење Пирота су својевстан доказ да Србија и овај део ње никада не могу да буду поробљени.

“Важно је знати да је 1877. године у Нишу организован заверенички комитет за ослобођење града Пирота. У томе су учествовали знаменити људи из Пирота и пиротских села који су учествовали у Првом српско – турском рату 1876 године под командом господина Хорватовића. Током Другог српско-турског рада 1877. дошло је до велике организације српске војксе. Шумадијски корпус, Моравски корпус и Тимочка дивизија учествовали су у директном ослобађању Пирота од Турака. У тим борбама, поред Пироћанаца, учествовали су и официри који су касније постали војводе српске војске, Степа Степановић и  Радомир Путник. Животе су дали многи борци, а један од најистакнутијих је капетан Карановић. Из свега овога јасна је порука- Пирот мора бити слободан, Србија мора бити слободна”- рекао је Савов.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine