Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Један од важних задатака који се налази пред локалном самоуправом Пирота јесте уклањање старе депоније, односно санација и рекултивација сметлишта које се налази поред Нишаве у близини индустријске четврти. Тим поводом Идејно решење је урадила реномирана београдска фирма „БМД“ која упошљава око четрдесетак запошљених од чега петнаест лиценцираних инжењера различитих струка. Стручњаци овог Предузећа су урадили геодетске радове, хидролошка истраживања, мерење концентрације депонијског гаса, узорковање површинских вода из Нишаве, испитивање подземних вода и земљишта и морфолошки састав самог отпада.

Стара депонија обухвата простор око пет хектара са око петсто хиљада кубика различитог отпада. Тим поводом јуче је у Управи града представљено Идејно решење каже начелник за Урбанизам, стамбено и комуналну област, Зоран Крстић.
Континуиран рад у циљу заштите животне средине је један од важних задатака локалне самоуправе сматра градоначелник Пирота, Владан Васић. У том смислу последњих година урађени су значајни послови попут изградње Регионалне депоније, канализација и водоводних мрежа у већини села, а у појединим и прчишћиваче отпадних вода. Град је у честим контактима са Министарством за заштиту животне средине, ушло се у Програм за изградњу главног колектора отпадних вода у граду. Предано се ради, каже Васић, на унапређењу рада Регионалне депоније. Почетком наредне године у граду ће доћи до измене начина сакупљања смећа, односно на извору ће се отпад селектовати и касније обрађивати додатно у постројењу за сепарацију отпада на Регионалној депонији које је у изградњи. Циљ је и да се продужи век Регионалне депоније. Стара депонија је наша стварност, каже Васић, и чине се конкретни напори да се она санира и рекултивише.

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine