Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Стална конференција градова и општина, Национална асоцијација канцеларија за младе, Национална асоцијација практичарки омладинског рада (НАПОР) и Кровна организација младих Србије (КОМС) организовали су 29. септембра у Београду конференцију о омладинској политици у локалној заједници “Заједно за младе”.

Пирот је на овој конференцији представљао Милош Цолић, заменик председника Националне асоцијације канцеларија за младе. Овом скупу присуствовао је и министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић.
Основни циљ скупа био је да се отвори дијалог представника републичких и локалних власти, невладиних организација и омладинских раднка о заједничким циљевима и задацима који се тичу развоја омладинске политике у локалној заједници и на националном нивоу.
Овом приликом формирана је Мрежа за младе СКГО и то на иницијативу представника градова и општина у Србији.

Ова конференција за циљ има оснивање мреже која би за резултат требала да има повећање квалитета услуга у омладинском раду које пружају локалне самоуправе. То је врста онлине апликације која је основана од стране Сталне конференције градова и општина а која ће помоћи лакшој комуникацији актера омладинске политике на националном и локалном нивоу.

По Цолићевим речима, циљ формирања Мреже за младе је да се побољша сарадња 140 канцеларија за младе у Србији.

-Моје учешће на овој конференцији инспирисано је са једне стране резултатима које су Канцеларије за младе постигле широм Србије, али са друге стране и тешким положајем омладинских радника у нашој земљи. За десет година у Србији је настало 140 канцеларија за младе и то јесте успех. Међутим, сматрам да само постојање канцеларија без учешћа свих актера на локалном нивоу није довољно. Потребно је повезивање по областима делатности. Млади морају да буду фокус многих министарстава, установома, агенција и служби. Није довољно да једно министарство са малим буџетом и један мали део локалних самоуправа буду задужени за младе. Омладинске, образовне, здравствене и политике запошљавања морају младе ставити у приоритет уколико желимо да зауставимо одлив младих и економске миграције које нашој земљи озбиљно прете. Нису довољни Локални акциони планови за младе, потребно је младе ставити у први план, за почетак ставити их на местима где се одлучује, укључити их у живот, политику, пословање, дати им шансу да се покажу у својој земљи. Ово су основне ствари на које сам и ја лично скренуо пажњу на конференцији. Такође, указао сам и на чињеницу да омладински радници располажу различитим капацитетима и да је њихов положај доста тежак. У многим општинама се не препознаје значај омладинског рада и то ће бити проблем којим ће држава уз помоћ општина и градова и самих омладинских радника морати да решава-казао је Пиротским вестима Цолић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine