Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Анкетари који су ангажовани од стране Шумарског  факултета из Београда завршили су своје активности на  прикупљању података о индивидуалним ложиштима на територији градског језгра у циљу израде Катастра ложишта. До краја новембра биће завршене и активности које спроводи локална самоуправа и након тога следи преглед и анализа прикупљених података, каже Бојан Ивковић, градски енергетски менаџер.  Крајњи циљ  израде Катастра је смањење загађења ваздуха у Пироту. Активности се реализују у оквиру пројекта  „Боља енергија“ у сарадњи са УСАИД- ом.

Пројекат је полазна основа за дефинисање мера и активности, са циљем  смањења загађења ваздуха у Пироту. Први  пут се  спроводи у Републици Србији у оваквом обиму, без коришћења статистичких модела већ у директној комуникацији са грађанима. Подаци  ће бити  од стратешког значаја за град Пирот али и читаву Републику за доношење одлука у овој области.

Индивидуална ложишта су највећи загађивачи ваздуха а томе додатно доприноси и неадекватна припрема огревног дрвета за грејну сезону. Професор Шумарског факултета из Београда Бранко Главоњић рекао је да у највећем броју случајева домаћинства набављају огревно дрво у септембру и октобру, када је већ касно. Идеално је да се огревно дрво набави у априлу да би  имало довољно времена да спусти влагу на ниво  која се сматра прихватљивим а то је до 25%. Са таквим дрветом се емитује много мање чађи  и дима који загађују ваздух.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine