Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У свечаној сали Градске управе Пирот одржана је презентација Јавног позива  за  избор стамбених заједница – кандидата за енергетску санацију стамбених и стамбено-пословних зграда прикључених на систем даљинског грејања на територији Града Пирота. Представницима стамбених заједница је представљен конкурс и предности које он има као и начин на који ће стамбене заједнице које су заинтерсоване бити укључене у поступак. Подношење пријава је до 20. новембра, након тога следи оцена пријава а први радови на објектима би се спровели  тек у 2025. години.

Предмет конкурса је суфинансирање мера енергетске санације стамбених зграда које пре свега подразумевају изоловање термичког омотача и уградњу мерних уређаја на систему даљинскохг грејања, калориметара и делитеља топлоте. Потецијални корисници конкурса који Град Пирот и Министарство енергетике спроводи у сарадњи са Европском банком за обнову и развој  су стамбене заједнице које су прикључене на систем даљинског грејања.

“Ово је могућност, ово није обавеза, треба имати у виду да свака стамбена зграда има обавезу да одржава свој објекат о свом трошку, а у овом случају имамо предлог да држава у сарадњи са Европском банком изађе у сусрет стамбеним заједницама и да спроведе цео поступак, да уз значајна финансијска средства помогне станарима у реализацији овог пројекта. Наше искуство говори да када се крене у реализацију оваквих пројеката следе и други пројекти који би поред ових мера обухватили и решавање других проблема  који су заједнички свим станарима” – рекао је Бојан Ивковић, градски енергетски менаџер.

За овај пилот пројекат из Пирота ће бити изабрано  неколико стамбених заједница. Ради се техничка документација исплатљивости мера енергетске санације, односно студија изводљивости на основу које ће  чланови стамбене заједнице одлучити да ли улазе у поступак, у  противном без икакавих консеквенци одустају а бенефит је што добијају техничку документацију. Учешће државе у суфинансирању мера  је  50%  а друга половина ће бити покривена кредитом који ће  отплаћиваће станари. Начин и период  отплате још увек није дефинисан” – кеже градски енергетски менаџер, Бојан Ивковић.

Стамбене заједнице које буду пријављене рангирају се по два критеријума и неће се узимати у обзир већ постојеће студије изводљивости или документације са којима су већ конкурисали код донатора. За избор кандидата кључна су два критеријума – којефицијент потрошње топлоте из евиденције Градске топлане и заинтересованост станара. Они објекти који имају већу специфичну потрошњу по квадратном метру су у лошијем стању и троше већу количину енергије па ће самим тим добити више бодова. По овом критеријуму стамбена заједница може добити  до 70 бодова. Преосталих  30 бодова може се добити у зависности од заинтересованости станара који потенцијално желе да учествују.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine