Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

На великој свечаности у згради Градске управе Пирот, данас је амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, унуку некадашњег председника општине Пирот Љубе Љубеновића, Дејану Славујевићу, уручио веома значајно признање “медаљу праведника” у знак поштовања према гесту Љубеновића и његову супруге Даринке, када су пре тачно 80 година, од логора смрти спасили тада трогодишњег Израела Левија, који је такође данас био присутан на свечаности. Присуствовао је и председник Симон Визентал центра – Ефраим Зуроф, последњи “ловац на нацисте”, који је свој живот посветио довођењу нацистичких злочинаца на суђења због њихових стравичних недела. 

Свечаности су присуствовали и представници амбасада САД-а, Шведске, представници бројних јеврејски општина из Србије, али и из иностранства, из Македоније, Сплита у Хрватској.

Градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је отварајући свечаност да се пре 80 година у Пироту десио страшан злочин, а спасавањем јеврејских дечака од стране наших тадашњих суграђана, нешто је чиме треба да се поносимо.

-Посебно желим да честитам потомцима Љубе Љубеновића који су добили престижно признање јер је то велико признање и за њих али и велика част за наш град-поручио је градоначелник Пирот мр Владан Васић.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан истакао је да је пре 70 година држава Израела установила Центар Јад Вашем, како би се чувало сећање на шест милиона страдалих Јевреја у време  нацистичког режима у Другом светском рату, али и да се ода почаст не-Јеврејима који су несебично ризиковали свој живот да би спасили сигурне смрти Јевреје у најмрачнијим данима историје. То су праведници међу нацијама, највећа почаст којом Израел одликује људе који нису Јевреји а имају огромне заслуге. До данас је медаљом праведника одликовано више од 28.000 људи широм света и више од 140 Срба. 

Скупу су се обратили и унук Љубе Љубеновића Дејан Славујевић који се захвалио Јасни Ћирић, председници Јеврејске општине Ниш која је много допринела да се данашњи дан деси, али и амбасадору Израела и Граду Пироту.

Након свечаности у згради Градске управе, делегације су положиле венце и цвеће на спомен-плочу у облику Давидове звезде, у Јеврејској улици, некадашњој јеврејској махали у Пироту.  

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine