Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Из године у годину повећава се заинтересованост грађана за учешће у процесу партиципативног буџетирања који је у Пироту започет 2016. године. Ивана Малиновић, начелница Одељења за финансије  каже  да је ове године пристигло 26 предлога а грађани су донели коначну одлуку гласајући о четири најинтересантнија. За ове намене, кроз буџет за наредну годину биће опредељено 1.500.000 динара што је за трећину више у односу на претходне године.   

Бројни су предлози до сада реализовани на овај наичин, каже Ивана Малиновић, начелница Одељења за финансије и подсећа да је  пошле године  победио предлог који се односи на  уређење бајк парк стазе на Четвртом километру.

Углавном се предлози односе на решавање инфраструктурних проблема. Највише предлога је било за уређење улица, тротоара,  паркова, осветљење појединих делова града али према речима Малиновићеве пристижу и неуобичајени предлози. Тако је ове године стигао предлог о организацји Научног шоуа, да се пред децом изводе експерименти из области природних наука, који ће, поред првопласираног предлога који се односи на уређење дворишта и простора око зграда у Јеврејској улици, такође, бити подржан и реализован наредне године.

Малиновићева подсећа да је партиципативно буџетирање прилика  да се  грађани активно укључе у процес креирања буџета и да је то од великог значаја за друштевну заједницу јер се тако стварају бољи услови за живот свих њених чланова. “Ми смо свесни проблема који муче грађане, али када то ставе на папир  и сами покрену иницијативу онда се некако лакше долази до решења. То се не односи само на партиципативно буџетирање, већ на све предлоге који потичу од грађана а иницијативе могу покренути и преко својих представника у месним заједницма или ндивидуално поднети предлоге које локална самоуправа настоји да подржи кроз програме рада јавних предузећа и установа, објашњава Ивана Малиновић, начелница Одељења за финансије града Пирота.

Извор: Пиротске вести

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine