Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Пети Фестивал сира и качкаваља, у организацији ТО Пирот и града Пирота, одржава се данас, у холу Дома културе. 

Лоше, кишовито време , није спречило дегустаторе и друге заинтересоване посетиоце, да се окупе у великом броју већ на самом отварању сајма. 

Више од 20 излагача из Пирота, али и околних градова, презентовало је своје производе, а сви заинтересовани могли су да пробају разне врсте сирева и качкаваља, али и да пазаре по сајамским ценама. 

Испред Дома културе организована је презентација израде ђубека, италијанског сира "Кацо Кавало" и сврљишког белмужа.

Братислав Ћирић, директор ТО Пирот, рекао је да се ова манифестација организује након три године, због короне, а да се на овај начин промовише још један бренд Пирота. 

Наредне године, у ово време, имаћемо и сајамски простор!

Како је рекао Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота, почиње и реконструкција Сајамског простора у насељу АТП чијом ће адаптацијом Пирот добити прави простор за сајамске манифестације, пре свега оне које се организују у зимском периоду. Додаје да је наш град, поред осталог и престоница сира и качкаваља, те да тај потенцијал морамо искористити. 

Много посетиоца из других градова, данас је боравило у Пироту како би пробали наше специјалитете. Један од њих је и Ален Вукашиновић, директор Сајма у Осјеку, који није крио своје одушевљење због посете Пироту. Изразио је жељу са могућом сарадњом и промоцијом наших гастрономских брендова у његовој домовини. 

Шетајући и дегустирајући, разговарали смо и са неким произвођачима сира и качкаваља. За портал плусонлине говорили су Саша Петковић испред млекаре "Пироћанци" и Милица Здравковић испред фарме "Ева".

"Бабарога" ракије и вина

Поред одличног сира и качкаваља, посетиоци су дегустирали и вина и ракије које се производе у нашем крају. 

Породично газдинство Ђорђевић и њихова "Бабарога" ракија већ је постала позната и ван Пирота. Која је тајна производње открио нам је Саша Ђорђевић

По први пут се на Сајму појавила и Дестилерија "Здравковић" која је презентовала ракију "Здравицу".  Производи тренутно само Виљамовку, а у плану је и производња још четири воћне врсте из сопственог засада, каже Немања Здравковић. 

У оквиру Фестивала сира и качкаваља, од 17 часова биће одржане две промоције књига - "Пиротски качкаваљ прича о најпознатијем српском сиру", аутора Давора Лазаревића и "Кратка историја Топлог Дола и Старе планине", аутора др Срђана Цветковића.    

Извор: Плусонлине

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine