Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Данас је након пријема код градоначелника Пирота мр Владана Васића, на споменику пиротским Јеврејима – Давидовој звезди у Јеврејској улици, одржана комеморативна свечаност на којој су почаст страдалим пиротским Јеврејима одали представници бројних институција, борачких организација, Града Пирот и Пиротског округа, као и представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и друге организације. Заменик председника Савеза јеврејских општина у Србији Александар Гаон прочитао је и молитву пострадалим Јеврејима.


Градоначелник Васић захвалио се јеврејској заједници у Србији и сви ми заједно желимо да поручимо да Пирот негује сећање на своје Јевреје, на догађај који се збио пре 76 година.- То је била трагична ноћ у Пироту када је комплетна јеврејска популација у Пироту депортована. Тај догађај нам је и путоказ ка будућности, јер то не сме да се понови. Са друге стране, желимо да кажемо да су они добродошли у Пироту у сваком смислу те речи, желимо да ширимо сарадњу у сваком смислу, у културном, али и привредном, знамо да је Израел богата држава-казао је градоначелник Васић.
Александар Гаон у име Савеза јеврејских општина у Србији захвалио се посебно Граду Пироту и свим Пироћанцима јер Град Пирот више него многи други градови чува сећање на своје некадашње суграђане које је задесила страшна судбина.- Пирот то чини много садржајније него на неким другим местима. Због тога смо бескрајно захвални. Некада су то биле сјајне комшије. То би вероватно били и данас. Али, тај историјски тренутак је учинио да Јевреји одавде просто нестану на најгори начин. Створила се ту празнина и у самом Пироту а наравно и у јеврејском свету. Настојаћемо да са Градом Пирот одржимо сарадњу и надамо се да ће то да се претвори и у привредну сарадњу, ми можемо да подстакнемо тај вид сарадње и да једног тренутка има и одличан исход. Грађани Пирота су показали оно што је мало ко показао у окупираној Европи и Југославији и ми смо им као јеврејска заједница на томе захвални до неба-поручио је Гаон.

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine