Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Градоначелник Пирота мр Владан Васић поводом обележавања јубилеја 15 година на власти Коалиције за Пирот, у ексклузивном ауторском тексту у Пиротским вестима говори о правом политичком феномену, настанку Коалиције за Пирот која је својим деловањем са коалиционим партнерима успела да Пирот, од града без наде, постане град са светлом европском перспективом. Град са инфраструктуром каквом се и много већи градови у Србији не могу похвалити, са најлепшим Кејом у земљи, град кога готово сви министри, бројни амбасадори земаља које слове за “велике играче” у светској дипломатији и високи званичници који дођу у посету називају градом који треба да представља модел, образац, пример за остале градове у Србији.Пирот 2003.

Сетимо се како је изгледао: политичка криза и принудна управа у граду; радници из пропалих предузећа: Пиротекса, Драгоша, Полета, …, испред тунела Сарлах блокирају аутопут; Кеј – мрачан и неосветљен, липе падају, а нико их не склања; тврђава урушена и заборављена; улице пуне рупа; спортисти жељни спортске хале; а о новом Омладинском стадиону, базену у коме можете и зими да пливате, терену са вештачком травом, клизалишту, адреналин парку, нико није ни помишљао. Индустрија и Слободна зона Пирот препуштени сами својим бригама. Јавна предузећа без већих инвестиција у комуналну инфраструктуру, а већина њих у неадекватном пословном простору. Туристичка организација града, Регионална санитарна депонија, Канцеларија за локални економски развој, Локална пореска администрација, Општински услужни центар, Стална конференција градова и општина, Налед – Национална алијанса за локални економски развој, сертификација општина са повољним пословним окружењем, капитални план инвестиција, Окружна привредна комора, Привредни савет града, СКАДА систем, Географски информациони систем, Локални план акције за децу, Стратегија одрживог економског развоја, Фонд за развој пољопривреде, прекогранична сарадња, развој ИТ сектора… су били готово непознати појмови.


Многи су мислили да ћемо кратко трајати! А ми побеђујемо и на изборима 2008., па опет 2012., па још једном 2016. године.
И већ сам више пута рекао: победити једном у Србији, на локалним изборима је тешко. Победити два пута је већ велики успех. Победити три пута је невероватно. А победити и четврти пут узастопно је немогуће. Ето, ми смо успели и то што је немогуће. Хвала мојим сарадницима, пријатељима, људима који су гласали и веровали у нас, јер смо с њима и због њих успели.
Било је много важних догађаја и одлука у ових 15 година. Пирот су за ово време посетила три председника државе, три премијера и бројни министри из 7 српских влада колико их је било од 2003. до сада, преко 150 дипломатских представника и 45 амбасадора. Одржано је 112 скупштинских заседања са преко 1500 тачака дневног реда. У скупштинским клупама је седело 242 одборника, 40 већника, било је преко 15.000 радних састанака!
На реализацији пројеката важних за Пирот, остварили смо сарадњу са Владом Србије и свим министарствима у Влади, са Канцеларијом за јавна улагања, са бројним донаторима и амбасадама, са КФW банком, Делегацијом ЕУ у Србији, ИПА фондовима прекограничне сарадње, и са многим градовима широм Европе.
Свих ових година настојали смо да од Пирота – места на југу Балкана са мирисом оријента, направимо град на југоистоку Србије са призвуком Европе.


Пирот 2018. године има Спортску халу; мноштво уређених дечјих игралишта; нови Омладински стадион; затворени пливачки базен; новореконструисане школе; уређене паркове; стотине километра новог асфалта, нових топловода и водовода; нову енергану; фабрику воде; нову санитарну депонију; много боље уређена села…
Пирот је поштован у Влади Србије, у дипломатским круговима, у многим важним институцијама у земљи и иностранству.
Пирот има нова мала и средња предузећа; нове инвеститоре из Француске, Бугарске, Италије, Србије… Нову фабрику Тигар Тајерса са 3.500 радника која послује у склопу велике мултинационалне компаније Мицхелин; најбољу Слободну зону у Европи; нови међународни коридор 10; нови хотел у центру града; многобројне туристе из Европе, Србије, нарочито из Бугарске; нове стамбене блокове и тржне центре; новообновљену тврђаву са којом се поносимо; све нове и обновљене мостове на Нишави и нови, лепши, подмлађени, продужени и осветљени КЕЈ.


И управо је Кеј права парадигма наше власти. Онако како је он изгледао 2003. такав нам је и град био на свим пољима. Онако како Кеј данас изгледа, тако изгледа наш град данас на свим пољима. И оно што је најважније таква промена се десила и у главама људи, у свести наших Пироћанаца. Од тога да су се људи негативно изражавали о свом граду, до тога да воле свој град, да се поносе и њиме хвале. То је наша највећа победа. Победа свих нас!
Али, наравно да се нисмо уморили и да нисмо све завршили. Има још доста посла и много планова је пред нама. Имамо још пуно воље да нам град буде још лепши и бољи. Позивам све вас да даље радимо заједно и да овај град развијамо успешно за рад свих нас.

Овде можете погледати филм под називом “15 година заједно”

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine