Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Данас је на свечан начин једна од највећих српских светиња – средњовековни манастир Светог Јована Богослова код села Поганово обележио своју крсну славу. Колачар обележавања манастирске славе био је градоначелник Пирота мр Владан Васић који је колачарство за наредну годину предао нашем суграђанину Саши Пејчићу. Обележавању манастирске славе присуствовао је и литургију држао владика нишки Арсеније, који је великом броју окупљених верника у порти манастира током своје беседе поручио да у свима нама живи Господ Исус Христос.

- Христос дакле наставља да живи у нама и његово јеванђеље се наставља од онога момента када је Христос дошао у овај свет и учинио све оно што је учинио ради нашега спасења. Прво што је примио обличје слуге односно постао један од нас, затим што је страдао за нас на крсту и тиме показао своју велику, неподељену и недвосмислену љубав јер је свој живот као човек дао на крсту зарад нашега спасења, а затим његово славно васкрсење и вазнесење на небо. Од тога момента, од духом светим наставља да живи у цркви, у свима нама и то је продужено јеванђеље, неписано јеванђеље Христово-поручио је владика Арсеније.
Старешина манастира Свети Јован Богослов протојереј ставрофор Мардадије поручио је да на данашњи дан сви треба да се веселимо.

- Ово је дан који је створио Господ да се радујемо и да се веселимо. Заиста је ово дан када сви треба да се радујемо и сви они који су дошли и који нису могли да дођу да прославимо друга Христовог и пријатеља коме је сам Господ поверио своју мајку на чување још на крсту док је био-казао је отац Мардарије честитајући празник.
Колачар овогодишњег обележавања манастирске славе – градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је да му је велика част што је домаћин данас у овој вишевековној светињи.

Овогодишњи колачар мр Владан Васић и колачар за наредну годину Саша Пејчић

- Нема пуно манастира у Србији који су посвећени овом великом светитељу и апостолу. Задовољство ми је што сам домаћин у манастиру који има велику верску и историјску вредност, због кога нас, између осталог, зову и Малим Јерусалимом. Ја се трудим као представник града да будем са народом и да својим личним примером покажемо да негујемо веру али да негујемо и светиње. Последњих година Град пуно средстава из буџета издваја за обнову светиња, готово све наше светиње су обновљене али је још већа радост када видите како се паралелно са тим и духовно обнављамо и да имамо оволико људи овде и старих и младих-казао је Васић.

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine