Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је данас прва три уговора о додели средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартуп центара. Један од уговора министар је потписао,  са градоначелником Пирота, Владаном Васићем и директором Зип центра Милошем Цолићем, а односи се на адаптацију простора Културног центра, у оквиру Спортске хале, где ће бити направљен  модеран заједнички простор за пословање, обуку и информационе технологије.


 „Потписана су прва три уговора за отварање регионалних иновационих стартап центара у Крушевцу, Суботици и Пироту. Ови пројекти су вредни укупно 89 милиона динара. Ако желимо да имамо успешне младе иноваторе, будуће технолошке предузетнике, стартап компаније, морамо да омогућимо младима да имају најмодернији простор и опрему за рад. Управо ће то добити у регионалним иновационим стартап центрима“, рекао је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.
Министар је истакао да ће поред најмодерније опреме, корисници регионалних иновационих стартап центара имати на једном месту сву стручну, менторску и консултантску подршку за реализацију својих предузетничких идеја. „Имаће најбоље предаваче и менторе који ће им помоћи да своје идеје претворе у конкретне производе и услуге, а које могу да пронађу своје место на домаћем и глобалном тржишту“, рекао је Поповић.
Проблем неразвијености иновационе инфраструктуре у регионима проблем постоји и у другим државама. „То није само проблем наше земље. Овај програм смо направили у сарадњи са нашим колегама и експертима из Америке, Кине, Израела, Финске, Немачке, Русије. Све ове државе су имале проблем са недовољно развијеном иновационом инфраструктуром у својим регионима у прошлости», рекао је Поповић.

Отварањем регионалних иновационих стартап центара даје се једнака шанса младима у целој Србији. „Сада ће и млади у мањим местима имати услове да искажу своје иновационе и предузетничке потенцијале као њихови вршњаци у великим градовима, попут Београда, Новог Сада и Ниша. Јер ко зна, можда се баш у регионима и мањим местима у Србији, као некада у Смиљану или Идвору, крије неки нови Никола Тесла или нови Михајло Пупин, којег тек треба да откријемо", рекао је Поповић.
Поповић  је указао да је један од најважнијих задатака Владе да задржи младе у Србији. „Желимо да млади остану у Србији и да овде отварају своје стартап компаније. Хоћемо да им омогућимо да у Србији развијају своје идеје и да одавде мењају друштво, животе људи, па и читав свет на боље", рекао је министар.

Буџет за подршку иновацијама у Републици Србији повећан је пет пута и да се у званичном извештају о иновационим перформансама европских земаља, који сваке године, на основу података УН, Еуростата и ОЕЦД, објављује Европска комисија, Република Србија први пут налази испред осам чланица ЕУ, међу којима су Мађарска, Грчка, Пољска, Литванија, Хрватска, Бугарска, Румунија и Словачка.

Кабинет министра за иновације и технолошки развој расписао је јавни конкурс за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара, укупне вредности 250 милиона динара. Средства се додељују за адаптацију простора, набавку опреме и реализацију програма рада и управљања регионалним иновационим стартап центрима Републици Србији.

После потписивања уговора градоначелници су одговарали и на питања новинара. Том приликом градоначелник Пирота Владан Васић, одговорио је шта ће пројекат практично унапредити у Пироту.
Градоначелник Васић је у каснијој изјави намењеној пиротским медијима истакао да је основни циљ овог али и пројекта са којим се конкурисало у оквиру програма прекограничне сарадње, оснаживање ИТ сектора у Пироту.
Милош Цолић, директор ЗИП Центра истакао је да ће Центар овим пројектом проширити своју делатност, а сам пројекат подразумева адаптацију поменутог простора, опремање али и обуку кадрова.
Пирот ће овим пројектом добити око 6,3 милиона динара, а отварање Цоwоркинг спаце-а очекује се у почетком јануара наредне године.

Извор: Плусонлине

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine