Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Подаци о вишку запослених у органима локалне самоуправе биће познати када буде завршена њихова рационализација, рекла је данас на 6. седници Председништва Сталне конференције градова и општина – СКГО, потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.


Члан председништва СКГО је и председник општине Пирот, мр Владан Васић, који је присуствовао седници Председништва.

Локалним самоуправама је неопходна рационализација како би оне постале одрживе, а многе од њих ће морати да своје финанасије “утерају у ред”, рекла је Удовички истакавши да се ове године креће од “регистра” који броји око 60.000 запослених у установама и институцијама и 70.000 у јавним предузећима.

Према њеним речима, програм рационализације ће трајати три године и неће се спроводити линеарно.

Подсетила је и да ММФ тражи смањење од пет одсто, што је у односу на 60.000, износи 3.000, али је додала да ће у неким општинама и градовима то бити више, а у неким мање.



Као пример је навела попуњеност буџета, па тако, казала је, општине са стабилним буџетима неће морати да отпуштају раднике, док ће они са презадуженим буџетима то морати да отпуштају и више од пет одсто запослених.

“У овој фази рационализације узећемо у обзир и локална и јавна предузећа, иако се државни сектор не бави јавним предузећима, али у овом случају пошто су блиско повезана, гледаћемо их заједно”, рекла је Удовички на састанку Председништва Сталне конфереције градова и општина.

Општина Пирот је један од ретких позитивних примера, која нема вишка запослених и стабилно послује.

Основна тема седнице Председништва била је разматрање сета нових законских решења у области локалне самоуправе, нацрт Закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи, нацрта Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе и нацрт Закона о изменама и допунама Закона о комуналној полицији.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine